Olemme kotimainen perheyritys.
Tarjoamme lapsille ja perheille tukea ja turvallista arkea.

Voimaa, neidot!

Helmikuiset terveiset Metsämaalta!

Metsämaan itsenäistymiseen valmentavassa yksikössä alkoi vuoden alussa tyttöjen oma ryhmä Voimaneidot. Voimaneidot on tyttöjen tunteiden hallintaan ja säätelyyn tähtäävä toiminnallinen ryhmämuotoinen menetelmä. Ryhmää toteutamme Mari Lankisen Voimaneidot-oppaan (2011) mukaan. Opas antaa eväitä tyttöjen oman voiman haltuunoton ja aggression hallinnan tukemiseen.

Tyttönä oleminen ja naiseksi kasvaminen on vaikeaa, jo ilman nuoruuden ja elämän erilaisten ongelmatilanteiden tuomia lisähaasteita. Ilman tietoisuutta omasta voimasta sitä toimii helposti jonkun muun voiman vaikutuksen alaisena, miellyttäen muita ja jääden itse näkymättömäksi. Kun elämä ympärillä on kaoottista ja hajottavaa, on vaikeaa antaa itsestään ulos mitään mikä saattaisi entisestään järkyttää ympäröiviä voimia.

Me suomalaisina tyttöinä ja naisina kohtaamme kulttuurisen haasteen olla samaan aikaan kilttejä ja tahtovia. Voimaneidoissa me tyttöjen kanssa harjoittelemme, miten voimme ilmaista omaa tahtoa ja osoittaa rajoja ja miten ollaan aggressiivisia niin, että se käännetään omaksi voimaksi ketään satuttamatta. Negatiivisiakin tunteita tarvitaan.

Onneksi kuitenkin tunnekasvatus on nousussa, ja yhä enemmän kiinnitetään huomiota siihen, miten voimme kasvattajina keskittyä antamaan tukea lasten ja nuorten omien tunteiden tunnistamiseen, ilmaisuun ja haltuunottoon. On ihan ok olla välillä hankala.

Metsämaan tyttöryhmä on pieni mutta pippurinen. Ryhmässä olemme luvanneet toisillemme, että siellä saa puhua avoimesti ja luottamuksella, jokaisella on aikaa ja tilaa jakaa tuntemuksiaan. Voimaneidot-opas antaa raamit ryhmäkerroille, mutta annamme itsellemme luvan poiketa näistä raameista, jos vaikka tekee mieli jutella jostain ihan muusta.

Yhtenä helmikuisena lauantaina istuttiin tyttöjen kanssa tiukka kaksituntinen pohtien omia voimasanoja ja oman elämän sydämellistä verkostoa. Voimasanoista rakennettiin yhteinen voimapuu, johon ylpeänä ripustettiin kaikenlaisia lehtiä, jossain lukee "vapaa", toisessa lukee "kunnioittava", joku on punainen ja toinen taas sininen. Negatiivinenkin tunne voi antaa voimaa. Jokainen lehti tarkoittaa jotain sen tekijälle.

Sydämellinen verkosto on kartta niistä ihmisistä, jotka ovat joillain sanoilla tai teoilla saaneet meille hyvän mielen jossain vaiheessa elämäämme. Ryhmässä kirjoitimme ensin kaikki omiin karttoihimme keitä nämä ihmiset ovat, seuraavaksi kirjoitimme itsellemme ylös niitä kauniita sanoja, joista olemme joskus saaneet hyvän mielen ja nyt ammennamme voimaa.

Ryhmän avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri mahdollisti tälläkin ryhmäkerralla sen, että jokainen tyttö kertoi rohkeasti mitä oli kirjoittanut. Tästä on hyvä jatkaa yhteensä kymmenen viikkoa kestävä ryhmä loppuun saakka.

Ryhmälle sopivaan tyttömäiseen tapaan aina myös vähän herkutellaan, ja pojilla ei luonnollisesti tähän ryhmään ole mitään asiaa.

Girl power!!

Sydämellisin terveisin Elisa, Elina ja tytöt <3

Elisa Jalonen ja Elina Lamberg, Metsämaan ohjaajat