Olemme kotimainen perheyritys.
Tarjoamme lapsille ja perheille tukea ja turvallista arkea.

Haikaranpesä – äidiksi kasvamista

Perhetyön yksikkö Haikaranpesä on tarkoitettu kolmelle teiniäidille ja heidän vauvoilleen. Lisäksi seitsemäs paikka yksikössä on yhdelle raskaana olevalle alle 21-vuotiaalle nuorelle, joka ei saa raskautensa suojaksi tukea omassa ympäristössään. Suojatun raskauden jälkeen, syntynyt vauva ja äiti muuttavat omaan asuntoon, josta he saavat Lehmuskolon avohuollon yksikön kautta tuen kotiinsa riittävän vanhemmuuden turvaamiseksi. 
 
Sijoitusvaiheessa teiniäidit ovat 14–17-vuotiaita. Haikaranpesässä heidän hoitonsa voi jatkua enintään 21 ikävuoteen saakka. Pääosin Haikaranpesän teiniäidit koostuvat huostaanotetuista raskaana olevista nuorista tytöistä, mutta yksikköön voidaan tarpeen tullen ottaa vastaan nuori myös avohuollon sijoituksena.
 
Teiniäideille annetaan mahdollisuus huolenpitoon ja ohjaukseen, joiden tavoitteina on kehittää äidin kykyä ymmärtää itseään, oppia tuntemaan lapsensa sekä pystyä riittävään vanhemmuuteen. Yksikössä äidit hoitavat itse lastaan, mutta suurin vastuu on työryhmällä - vanhemmuuden puutteisiin tartutaan heti keskustelun avulla sekä intensiivisemmän tuen avulla. Samaan aikaan äideille opetetaan valmiuksia selviytyä tulevaisuudestaan ja lapsen kasvuun ja normaaliin kehitykseen liittyvistä haasteista. Yksikkömme on suunniteltu palvelemaan prosessinomaisesti teiniäidin kasvua naiseksi ja äidiksi sekä hänen oppimistaan huolehtimaan omasta lapsestaan riittävällä tavalla. Toimintamme perustuu sekä yksilöllisyyteen että yhteisöllisyyteen kodinomaisessa ympäristössä. 
 
TILOJEN KUVAUS: 
Haikaranpesä sijaitsee Ulvilan Harjunpäässä luonnon välittömässä läheisyydessä peltojen ympäröimänä. Lähellä ei ole isoja teitä, joten alue on lapsille turvallista. Haikaranpesän piha on suuri ja sitä koristavat monet omenapuut ja marjapensaat. Lähellä sijaitsee useampi hevostalli, joista yksi on Haikaranpesän työntekijän omistama. Kyseisen tilan eläimiä voidaan hyödyntää työskentelyssä asiakkaan niin halutessa. Piha on aidattu, joten putoamisvaaroja ei ole vaikka rakennus sijaitsee kallion päällä.
 
Haikaranpesä on suunniteltu Yyterin kylpylähotellin pienoismalliksi. Tila on suunniteltu niin, että päivänvalo loistaa sisään aamusta iltaan. Haikaranpesässä on kolme asuntoa äidin ja vauvan käyttöön sekä yksi asiakashuone raskaana olevalle. Asunnoissa on omat keittiöt ja kahdessa asunnossa on omat wc-tilat. Lisäksi yksikössä on yhteiset suihku- ja saunatilat. Yksi asunnoista on kolmio ja kaksi kaksiota. Huoneet voidaan sisustaa äidin toiveiden mukaisesti ja jokainen asiakas pääsee vaikuttamaan ympäristöönsä mahdollisuuksien mukaan.
 
Asiakashuoneiden lisäksi Haikaranpesässä on terapia-/keskusteluhuone, jota voidaan käyttää myös vierashuoneena sekä leikkihuoneena lapsille. Koko Haikaranpesän väki mahtuu viettämään yhteistä aikaa suureen olohuoneeseen ja he ruokailevat kerran viikossa yhteisen ruokapöydän ääressä. Yhteiskäytössä on tilava keittiö, jossa asiakkaat voivat harjoitella ruoanlaittoa ohjaajan tuella. Kaikkien tilojen tunnelma on pyritty pitämään rauhoittavana vaaleilla värivalinnoilla. Tilat on remontoitu kokonaisuudessaan lähiaikoina ja ovat näin ollen toimivat ja nykyaikaiset.